iPad – miért kéne vagy nem kéne

Nos, a téma apropója abból származik, hogy kedves nővérem vásárolt kb 1 hónapja egy iPad mini retina tabletet. Hogy még inkább fokozzam az izgalmakat azt is be kell vallanom, hogy féligmeddig én beszéltem rá, mert ő tartós csúcskategóriát és könnyen kezelhető hülyebiztos gépet keresett. Nem volt kétséges, hogy mit válasszunk.

Apple_iPadMini_Retina-thumb1

Igaz, az elmúlt 1 hónapban nem sokat találkoztunk, de amikor itthon voltam kezemben volt a gép és sikerült egy kis véleményt kialakítani róla.

Ami tetszik benne:

  • Gyors
    Valamire ráböksz és az arcodba robban a program. Lényegében sosem kell várni – olyan játszi könnyedséggel kezel lényegében mindent, mintha ezekhez nem is kéne erőforrás.
  • Jó akku
    Egész napi használattal, folyamatos wifivel, netezéssel (általános használattal) 2-2,5 napot bír
  • Hülyebiztos
    Van egy home gomb, hangerőszabályozók és power gomb. Semmi túlbonyolítás
  • Szép kép
    Jó, mondjuk ebben az árkategóriában még jóhogy. Mindenesetre nem szőrösek a betűk, kellemes olvasni.
  • Vannak programok, amik nagyon prémium szinten vannak megcsinálva
    Ilyen pl a Skype, iBooks. A Chrome, Youtube és egyéb google termékek pontosan ugyanazt az élményt hozzák, mint Androidon.

Ami nem tetszik benne:

  • Nincs visszagomb
    Mindig keresni kell, hogy hol lehet visszalépni – ha egyáltalán vissza lehet. Videónál zoom szerű csípéssel lehet fullscreen és sima nézet között váltani. Chrome-on a bal felső sarokban (mint laptopon) van a visszalépés, facebookon nincs, apple áruházban a bal felső sarokban egy apró kis vissza szöveg, vagy popup esetén egy bezár szöveg (szöveg, érted! SZÖVEG!!!), gmail-nél sincs, ott balról elő lehet húzni a levelek listáját – amúgy csak a home gomb van, amivel kilépsz alapképernyőre és megnyitod ami kell.
  • Sosem használt felesleges gesztusok
    Ha 5 ujjadat széthúzod akkor 5-ből 2x bejön egy lista a futó alkalmazásokról. Nos, ezt a funkciót sosem fogod használni, mert nagyon macerás ezt a nézetet előhívni (ez olyan, mint amikor Androidon sokáig nyomod a home gombot).
  • Használhatatlan Siri
    Nem tudom mit majmolnak annyira rajta, de: nem tud csak kb 10 nyelven, melyben természetesen nincs magyar nyelv. Beállítottam angolra és bármit pofáztam neki angolul nem értette. Mindig hülyeséget értett és pampogott, hogy nem tudja mit akarok. Csak szólok – a mobilom (aminek a hangvezérlése mellesleg magyarra van állítva) simán megértette azt, amit ANGOLUL mondtam neki.
  • Túlságosan zárt
    Nem cserélheted ki a gyári szoftveres billentyűzetet, home képernyőt, nem válthatsz a fehér design-ról, stb.
  • Minden angol
    Engem nem zavar, de nővéremet annál inkább – facebook, iTunes, Áruház full angol. Még a facebook esetében el is fogadom, hogy nem érdekli őket a magyar nyelvű lokalizáció (e tény a mai világban már szánalmas), de hogy még egy ekkora cég, mint az Apple, akik már lassan a kert végében égetik a pénzt, mert olyan sok van már nekik, hogy nem tudják hova tenni … nem ezt várná az ember.
  • Túlbíztosított
    Nem tölthetsz le olyan állományt, amit nem támogat az iOS rendszer. Ja, olyat se nagyon tölthetsz le, amit támogat. Ahhoz, hogy a gépre másolj valamit iTunes kell, ott számítógépen médiatárba beimportálni az adott file-t (pl pdf-et, epub-ot) és rá kell szinkronizálni az készülékre. Nincs más út, natívan a pc nem képes kezelni az iPad memóriáját
  • Túlságosan korlátozott
    Egy eset. Nem volt kéznél laptop, de szerettem volna egy filmet letorrentezni. A tervem az volt, hogy felmegyek nCore-ra, letöltöm a .torrent állományt, majd a seed szerverem webUI-jára bejelentkezve  feltöltöm azt és elindítom a letöltést. Aha! A Chrome kiírta a .torrent letöltésekor, hogy a file formátuma nem támogatott. És kész. Pont. Letöltésről ne is álmodjak.
  • Az áruházban minden drága
    Relatíve ma egy tesztet végeztem – egy random ismert előadó albumát vettem célba. Zorán legújabb CD-n egy zeneszám google play-en 150 Ft, az iTunes áruházban 1 euró. Ugyanez érvényes a filmekre. 4-5-6-8 euró 24 órára kivenni, 10-20-30 euró egy filmet megvenni. Jó értem én, hogy nyugat, meg aki ilyen készüléket vesz annak úgysem számít ez az apróság… és még arról nem is beszéltem, hogy majdnem minden app és játék fizetős (nem úgy mint a zöldrobotos rendszeren).
  • Minden nagyon apró
    Oké, értem én, hogy retina, meg franctuggya’. De az mérhetetlenül idegesítő, hogy Chrome-ban olyan pici a fület kiixelő rész, hogy ujjal képtelenség elsőre eltalálni. Ja és még ott vannak a popup ablakok is. Az iPad nagyon szereti használni a lightbox dolgokat – ami szerintem egy 7-8 colos gépen egyenes butaság. A rendszer betűk is picik – pedig maxra van véve a betűméret.

Hogy kéne-e? Teszemazt, ha nyernék egy iPad-et valszeg eladnám. Nekem az ilyen gép munkaeszköz volna. Nos, ezzel biztosan nem dolgozhatok. Nagyon korlátos, nem tölthetek le akármilyen file-t, nincs annyi és olyan program, mint kéne, nem tudom PC helyébe használni.

De attól még egy laikusnak bátran ajánlom. Filmezni, zenét hallgatni, facebookozni, olvasgatni tökéletes. Speciális dolgokra a legkevésbé sem.

Szólj hozzá!