Windows fájlelőzmények

laptops transferring to cloud illustration design over a white background
Mentés felhőbe

Korábbi cikkemben ejtettem szót a Windows fájlelőzmények funkciójáról.

Arról viszont nem tettem említést és nem mutattam példát, hogy hogyan lehetséges megoldani, hogy mondjuk egy külső bármilyen adatot tárolni képes szerverre hogyan mentsünk növekményes mentéssel személyes adatainkat. Ennek a beállításának menetét fogom pontról pontra most végigvenni. Tartsatok velem! 🙂

 

  1. Első lépésként szükséged lesz az ExpanDrive programra, ami hálózati meghajtóként képes felcsatolni egy távoli gépen lévő tárhelyet. Töltsd le, csomagold ki, setup.exe-t futtasd, menj végig a szokásos telepítési procedúrán, majd a végén figyelj oda, hogy ne induljon el a program a telepítés végén (vedd ki az erre vonatkozó pipát a telepítés végén). Ezután másold át a Patch.exe-t a „C:\Program Files (x86)\ExpanDrive” helyre, futtasd és „Apply Patch” gombot nyomj. Ha végzett „quit”, ekkor már megnyitható az Expan Drive.
  2. Ha elindult a program:
    1. Baloldalt „New Drive”
    2. Beállítod az adatokat a távoli tárhelyhez. Én határozottan az SFTP opciót ajánlom, linux szerverek „alapból tudják”, egyszerű ssh féle kapcsolatról van szó. Azért ajánlom, mert az adatok titkosított csatornán fognak mozogni.
    3. Figyelj oda, hogy van „more options” rész, amit le kell nyitnod és a „remote path” mezőbe pontosan meg kell adnod a távoli elérési utat, ahova a mentés készülni fog.
    4. Válassz egy olyan „Drive letter”-t, azaz meghajtót, ami tetszik, ezen meghajtó alá lesz a tárhely felcsatolva
    5. Kattintsd be a „reconnect at login” jelölődobozát, tehát legyen bepipálva
    6. Kattints a connect gombra.
    7. Ha nem dobott fel hibaüzenetet akkor meg fog jelenni egy mappa a távoli felcsatolt tárterületeddel. Eddig minden jól ment, ezt vissza bezárhatod.
    8. Kattints az ExpanDrive-on belül baloldalt a „Settings” menüpontra, pipáld…
      1. be a „start at login”-t
      2. ki a „reveal drive after connecting”-et
      3. ki a „show expandrive when launched”-et
      4. ki az „automatically check for updates”-t
      5. ki az „include beta releases”-t
    9. Ha a program később megkérdezi, hogy ellenőrizzen-e frissítéseket nemmel válaszolj, ne ellenőrizzen és ne telepítsen soha frissítéseket!
    10. Az ExpanDrive programmal készen is vagyunk, be lehet zárni. Ekkor le fog csücsülni a tálcára az óra mellé és a jövőben is ott kell majd, hogy ücsörögjön, ha nem fut nincs tárhelyhez való kapcsolat sem. Nem muszáj, de egy újraindítással ellenőrizhetjük, hogy indítás után is újra megjelenik-e a sajátgépben (win8.1-en „Ez a gép”) a hálózati helyek részen között a tároló meghajtó betűjellel ellátva.
  3. Ezután lépjünk a vezérlőpultba, majd
    1. Jobb felül írjuk be a keresőmezőbe, hogy „előzmények”
    2. Meg fog jelenni a találatok között egy „Fájlelőzmények” (alapesetben zöld színű) címsor, alatta két opcióval. Nos, a Fájlelőzmények címsorra kell most kattintsunk.
    3. Ekkor baloldalt kattintsunk a „Meghajtó hozzáadása” opcióra
    4. A megjelenő másik oldalon a „Hálózati hely hozzáadása” opciót válasszuk, ha a listában nem jelenik meg az a meghajtó, amit korábban beállítottunk.
      Ha nem jelenik meg és a „Hálózati hely hozzáadása” opcióra nyomtunk fent a címmezőben, ahol „Hálózat” szöveget látjuk kattintsunk és írjuk be a választott meghajtó nevét (pl. Z:) kettősponttal, ENTER, majd lent „Mappaválasztás” gombra kattintsunk
    5. Ha megvagyunk a meghajtó kiválasztásával, lent OK gomb.
    6. Ekkor visszakerülünk a Fájlelőzmények főoldalára. Ha látjuk baloldalt a „Bekapcsolás” gombot akkor kattintsunk rá, ha „Kikapcsolás” szerepel ott akkor már működésbe lépett a szerkezet.
    7. Opcionálisan a „Speciális beállítások” pontban (baloldalt) szétnézhetünk és ízlésünknek megfelelően állíthatunk az ott található opciókon.
  4. Nos, ennyi, készen is vagyunk, a személyes mappáinkban (asztal, dokumentumok, stb) lesz a kezdőlap fülön egy olyan opció, hogy „Előzmények”. Erre kattintva időgépszerűen lapozhatunk vissza a múltba és állíthatunk vissza felülírt vagy elrontott fájlokat. 🙂
  5. Egy újratelepítés utáni adatok visszaállítása (vagy új gépre költöztetése) ugyanitt a Fájlelőzmények oldalon található baloldalt „Személyes fájlok visszaállítása” opcióval történik.
    Ha profilunktől különálló mappát szeretnénk biztonsági másolatok közé felvenni nyissuk meg intézőben az adott mappát, előzmények gombocska felül és a megjelenő ablakban lesz egy link, amire kattintva hozzáadhatjuk említett mappánkat egy „jegyzékhez”, amit már menteni fog az oprendszer.

Jó szórakozást!

“Windows fájlelőzmények” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!