Nyomkövető GPS és SIM kártya nélkül

A történetem úgy indul, hogy egyszer sikerült elhagynom a munkahelyemen a kulcscsomómat, állt a bál, azt hittem tömegközlekedésen hagytam el, vagy valahol a lakás környékén így a nap végén hazamenve muszáj volt lakatost hívnom, aki a zárat fúrta és cserélte.

Aztán persze másnap meglett melóban a kulcs és az egész kulcscsomó – és persze azon kívül, hogy a lakásról van szó még elég sokminden más is fel van aggatva arra a kulcscsomóra, így elég fájdalmas ha elhagyom, így mérlegeltem és nemrégiben vettem a Samsung telefonommal kompatibilis SmartTag+ eszközt. Ez egy biléta, akkora kábé, mint az irodai beléptető lecsippantó badge-em.

Ez a SmartTag+ eszköz képes a telefonommal – és a slusszpoén: egyéb más Samsung Galaxy eszközökkel – tartani a kapcsolatot, titkosítva, észrevétlenül. Ha a kis kütyü érzékeli, hogy ő el lett hagyva akkor rádión kiabál és ha arra jár valaki, akinek történetesen Samsung készüléke van akkor az a teló, tablet, akármi azonnal a saját helyadataival felszól a Samsung központba, hogy egy árván maradt SmartTag keresi a gazdáját. Ezt konkrétan úgy látom, hogy a telón meg akarom keresni az elhagyott eszközt, a teló próbálja felderíteni ám ha nem sikerül neki akkor azt válaszolja, hogy amint valami megtalálja értesíteni fog. Kipróbáltam, melóban eljátszottam azt, hogy elhagyom, a teló jelzett, hogy nincs kapcsolat és szólni fog ha van hír róla. Aztán pár percre rá jött egy értesítés, hogy „egy Galaxy eszköz érzékelte a nyomkövetőt a közelben” – és elküldte annak az idegennek az akkori helyadatát.

Tehát egyből van egy becslésed, hogy hol lehet a kis jeladó/nyomkövető. Ha a helyszínen vagy akkor pedig már bluetooth-n hideg-meleg gyerekjátékot játszva megtalálhatod (ha pl fűbe, ruhák közé esett volna).

A kütyüt a Tech2 Laci részletesen bemutatta:

Meg lehet amúgy csipogtatni is a kütyüt, illetve van rajta 1 gomb is, hogy Samsungos okosotthon rendszert irányíthass, vagy egyszerűen megcsipogtasd vele visszafelé a telódat is.

Aztán továbbgondoltam

Van egy Joyor X5S rollerem, van, hogy le kell kötnöm lakattal, vagy fél szemmel azt lesni a boltból kifelé, hogy valaki meglógott-e a járgánnyal. Igen, kocsit is elég könnyű lopni és sokszor a GPS nyomkövető sem segít, de egy talán egy fokkal növeli a roller nyomonkövethetőségét…vagy legalábbis növeli a mi biztonságérzetünket.

Mivel az elmúlt hetekben elég nagy szerelésen esett át a roller így felfedeztem benne apró, kihasználatlan zugokat, ahol ez a kis nyomkövető kényelmesen elrejthető. Mivel rendesen el van zárva a csipogásából valamennyit a roller burkolata elvesz, de ahogy figyelem a bluetooth jele így is bőven megvan, zajos környezetben, panelben, vasbeton falakon keresztül is veszi a jelét a telefonom.

Mivel a Samsung Experience Store-ban a sima SmartTag (tehát nem SmartTag+) erősen akciós volt így vettem is gyorsan egy páros szettet, melyet a teló SmartThings alkalmazásával gyorsan össze is párosítottam.

Viszonyítási alapként a jeladó mellett egy távirányító és egy óra
Ahogy várható is volt az első beüzemelés során frissítést is telepített a kis nyomkövető eszköz

Beüzemelést követően megjelent a SmartThings alkalmazásban a kulcscsomóm mellett most már maga a roller is

Kiválasztva a roller nyomkövetőjét az alapvető infók elérhetők róla, illetve beállításokat módosíthatunk
A „térkép mutatása” feliratra koppintva látható a térképen hol van jelenleg az eszköz. Itt kérhető, hogy értesítsen ha eltávolodok tőle, meg tudom a helyzetét osztani családtagjaimmal, meg tudom csörgetni, vagy a hideg-meleg játékkal megkeresni.

A hideg-meleg játék akció közben

És egyébként megtekinthető az eszköz helyelőzménye is, nagyjából úgy, mint az okostelefonoknál, de persze nyílván csak akkorról vannak adatok amikor találkozott is Samsung készülékkel, vagy pont nálam volt

E rövidke tutorial pedig bemutatja hogyan kell használni egy ilyen eszközt

Fontos tudnivaló, hogy már két féle SmartTag van a piacon a Samsung kínálatában. Van a SmartTag és a SmartTag+. A sima csak egy egyszerű jeladó, a plusszos változat már rendelkezik egy úgynevezett UWB technológiával ami más frekvenciákon is képes kiabálni – ennek köszönhetően a telefonod a kameraképet felhasználva AR módban képes centire pontosan megmutatni merre van a készülék. Szerintem a plusszos változat kulcscsomóknál, apró, pici tárgyaknál hasznos tud mindenképp lenni…nos rollernél…nem érzem úgy. 🙂

Már több hónapja használom, a netes értékelésekkel szemben szerintem a maga kompromisszumaival igen hasznos kis készülék. Az árát megkérik, de vegyük figyelembe, hogy sem sim kártyát nem igényel, sem napi szinten nem kell töltögetni – azt mondják nagyjából 1 évet elmegy a benne lévő gumigyűrűvel nedvesség elől elzárt CR2032-es elemmel. Ha pedig merül az elem a teló jelez, hogy lassan időszerű benne elemet cserélni.

Használni pedig értelemszerűen városi körülmények között van értelme – ha a puszta közepén hagyod el a kulcscsomód, vagy lopják el a rollered ahol a kutya sem jár nem fogod megtalálni (hacsaknem a tolvajnak nem épp samsung telefonja van, hehe). Elhagyatottabb helyen még mindig a GPS alapú SIM kártyás megoldásnak van helye.