Életmentő alkalmazások MacOS-re

Mivel legalább 20 éve Windows és Linux felhasználóként tettem-vettem és dolgoztam, majd irodai környezetben a fejlesztés miatt áttértem Macbook-ra az elmúlt időszakban adaptálódnom kellett ehhez a szokatlan környezethez. Hozzá kellett szoknom a rendszer alapműködéséhez – és menetközben találtam is jópofa dolgokat -, de megoldást is kellett keresnem különféle problémákra, hogy hatékony munkaeszközöm lehessen a gép.

Hagyományos, magyar billentyűkiosztás

Bárki bármit mond, Windows és Linux rendszereken a hagyományos IBM style billentyűkiosztást használjuk. Legjobb példa: AltGr+V a @ és nem Option+Q. A Mac-en ennek cseréjére nincs gyárilag lehetőség, én vakírok és nem vagyok hajlandó megtanulni alternatív, csak mac-en használható billentyűzetkiosztást.

Mindenesetre 3rd party megoldás született:

https://github.com/zaki/mac-hun-keyboard

Itt az AltGr/Alt billentyűt az Option veszi át. Nyilván csak akkor fog működni a dolog ha tudsz vakon írni és tudod hol vannak a spec karakterek is.

Görgetés egérrel

Ha hozzászoktál, hogy a lefelé görgetéshez tapipaddal a két ujjad felfelé húzod, egéren meg a görgőt magad felé forgatod akkor meg fogsz lepődni, mert a görgetés iránya mac-en úgy állítható csak, hogy ami a touchpad-ra érvényes az az egérgörgőre is lesz. A megoldás erre egy kis alkalmazás, amit csak telepítesz és kb sosem kell hozzányúlni:

https://mos.caldis.me/

https://pilotmoon.com/scrollreverser/

Intel gépek esetén kellemetlenül forró Macbook

Van lehetőség arra, hogy kézileg állítsd be, hogy mekkora legyen a ventilátor(ok) fordulatszáma – így ha a gépet szivató munkát végzel és amúgyis fülhallgatót használsz beállíthatod fix maximumra, de beállíthatsz egy range-et is, hogy mikor induljon el és hány foknál legyen a max fordulatszáma a ventiknek:

https://crystalidea.com/macs-fan-control

A programnak van teljes fizetős változata is, de a free változat is pont megfelel a célnak.

KeePass jelszókezelés

Mivel nincs KeePass mac-re lefordítva, van rá hekkelés, hogy mono-val futtatható legyen, de nagyon körülményes azt úgy használni. Rengeteg alkalmazást végigpróbáltam, volt, ami csak fizetős, volt, ami síkhülye volt az adatokkal. Most találtam egy olyat, ami még úgy használható is, a pro verziójában ujjlenyomattal is nyitható a DB, amúgy marad a gépelés az ingyenes változatban. Ez se az igazi, néha idegesítő a következetlensége, de együtt lehet élni vele:

https://strongboxsafe.com/

Feladatválasztó, alt+tab hiánya

A gyári Command+Tab szerintem komolyanvehetetlen – egyrészt nem találsz meg minden nyitott ablakot, másrészt nincs betekintés sem. Erre a megoldás:

https://github.com/lwouis/alt-tab-macos

Megmarad a CMD+TAB, mellette viszont Option+Tab-bal ezt a feladatválasztót is tudod használni.

Tálca hiánya

Lehet a dock-ot otthagyni, én is ezt csináltam az elején, elfoglal x pixelnyi sávot a képernyő alján. De fent mégiscsak ott a menüsor, az lecsíp valamennyit, a dock meg teljesen felesleges. Embere válogatja, van, aki eltünteti a dockot és csak akkor jöjjön elő ha odaviszed a kurzort, de a probléma fennáll, hogy nem látszik lenn a „tálcán” ha valamelyik alkalmazásban értesítésed jött, míg távol voltál. Ha touchbar-os géped van akkor pedig biztosan felvetődött az ötlet, hogy lehetne azt a pici képernyősávot valami hasznosabbra is felhasználni.

Nos, én kvázi kitettem a dock-ot a touchbar-ra. Képzeld csak el – ha a gépet magad előtt tartva használod eleve van egy külön kis sávod a „kvázi tálcaikonokkal”, de érintőképernyős, tehát még oda sem kell vinned a kurzort ha alkalmazások között akarsz váltani, elég az ujjaddal rányomni. Amúgy igen, az egérmutatót le lehet húzni erre a kis képernyőre is ezzel az alkalmazással. Beállítható továbbá, hogy ha ott jár a kurzorod a dock is feljöjjön-e késleltetve. Természetesen sokminden mást is tud, de szerintem ez a leghasznosabb funkciója.

https://pock.app/

Minta videó a működéséről:

Biztonsági mentés

Timemachine. Ez gyári, macos-el jövő alkalmazás. Nem érdemes hálózati tárolón tartani, vagy legalábbis nem érdemes fixen beütemezni a mentéseket, mert használhatatlanra belassul ilyenkor a gép. A fontosabb anyagainkról elképzelhetó, hogy egy sima rsync többet segít.

Terminál

A gyári egy rakás szemét, az iTerm2 sokkal testreszabhatóbb.

https://iterm2.com/

Alkalmazás teljes törlése

Ha felraktál egy appot, ami nem vált be és ténylegesen törölni akarod minden adatát akkor arra is jobb ha egy céleszközt használsz. Nem kell mást tenned, mint finder-ben megkeresni az alkalmazások között a törölni kívánt appot, és a megnyitott AppCleaner-be behúzni – ezt követően feltérképezi a hozzá tartozó konfig fájlokat is.

https://freemacsoft.net/appcleaner/

Szövegszerkesztő, Notepad++ helyettesítő

Nincs annyira okos, mint a Notepad++, de arra jó, hogy gyors jegyzetet készíts, formázás nélkül, megjegyzi a tabokat bezárás után is és amúgy kevés memóriát használ.

https://www.sublimetext.com/

Ha nagyon szükséged van egy windows-os alkalmazásra

Lehet vele próbálkozni, de nagyon limitált. Nekem sokkal kevesebb alkalmazást sikerült Wine-al elindítanom MacOS-en (és ez még Intel), mint például Ubuntu alatt.

https://dl.winehq.org/wine-builds/macosx/download.html

Külső adattárolók, merevlemezek

Felejtsd el. A Mac nem hajlandó NTFS alapú fájlrendszert olvasni. Vagy leformázod a vinyódat ExFAT-ra, vagy vadászol valamilyen megoldást, amivel hekkelve felcsatolható a Mac-re NTFS fájlrendszer. Nyilván egy már használatban lévő vinyót nem fogsz formázni csak emiatt, plusz azt mondják már a felhőé a jövő. Inkább Google Drive-ba ments, vagy hálózati adattárolón keresztül költöztesd át az előző gépeidről az adataidat.

Átköltözés Windows-ról Mac-re

Egyébként ha jól tudom össze lehet dugni PC-t a Mac-el, ekkor a Mac-et el lehet indítani háttértár üzemmódban (igen, mint valami mobilt) és úgy rá tudod tolni az adatokat. Elvileg.

Másik megoldás lehet még esetleg ha felteszel valamilyen P2P szoftvert mindkét gépedre, összepárosítod a két gépet és megvárod míg az adatok átszinkronizálódnak. Ehhez alkalmazás:

https://syncthing.net/downloads/

Ablakkezelő okosítása

Windowson megszoktuk, hogy lehet dokkolni az ablakokat jobbra, balra, teljes képernyőre. Namost MacOS alatt is van erre lehetőség, Win11-es módon még a sarokba is dokkolhatod az alkalmazásokat. Bármilyen meglepő, erre a fícsörre TikTok-on találtam rá, demo.

https://rectangleapp.com/


A listám folyamatosan frissül, ha vannak észrevételeid, javaslataid még felmerülő problémákra írd meg kommentben!

Szólj hozzá!