SMB szerver elérési probléma

Mivel már a samba lassacskán tudjuk, hogy a múlté – de erre ez az ódivatú cuccra mégiscsak néha szükségünk van, főleg ha fileszinten kell különböző OS-ek között adatot mozgatni – én most egy olyan problémába futottam bele, hogy hiába próbáltam elérni a már meglévő, egyébként Mac-en működő samba szerverem megosztását a Windows mindig visszadobott egy ilyen üzenettel:

0x80004005 Meghatározhatatlan hiba

Rengeteg fórumbejegyezés van erről a misztikus problémáról, mindenhol az SMB1.0 kompatibilitásról beszélnek, de nálam egyértelműen nem 1-es SMB a cél, fenn van már a 3.x, nyilván a cikkem azért íródik, mert csak a sokadik ötlet segített nálam. Esetemben a probléma az volt, hogy a samba szerverem jelszó nélkül engedi listázni a megosztásokat és a Windows valamelyik frissítése óta házirendileg ezt már nem tartja hiteles csatlakozási kísérletnek.

Ez az üzenet vezetett a probléma megoldásához

A Windows rendszer nem letiltotta az ilyen kapcsolódási kísérleteket hanem csak alapértelmezetten nem engedélyezettek, ha továbbra is szeretnéd használni neked kell az alapértelmezett érték helyett kézileg engedélyt megadni. Kár, hogy nem ezt kommunikálta felém a rendszer az első pillanattól kezdve, spóroltunk volna néhány órát.

Teendők

  1. Win+R
  2. gpedit.msc
  3. Számítógép konfigurációja -> Felügyeleti sablonok -> Hálózat -> Lanman munkaállomás -> Vendégek nem biztonságos bejelentkezéseinek engedélyezése
  4. Állítsd az értéket engedélyez-re.

Tadaaaam!