Rpi4 vs Do szerver

Elkezdett bennem érlelődni a gondolat, hogy mivel a weboldalaim jelenleg kisebb látogatottságúak simán áttehetném az épp egyik használaton kívüli rpi4-esemre.

Igazából néhány wp oldalam fut, amin tulajdonképpen cache sincs, tehát a php-nak kell eleget dolgoznia. Fogtam tehát billentyűzetet és első körben leteszteltem, hogy processzorban mekkora a különbség egy 5 dolcsis alap 1 magos Digitalocean szerver és egy Raspberry pi 4 (1G ram+ssd) között az alábbi módon:

sysbench --num-threads=4 --test=cpu --cpu-max-prime=20000 run

A Digitalocean szerver így alakított:

Threads fairness:
events (avg/stddev): 680.7500/0.83
execution time (avg/stddev): 9.9814/0.01

A kis bankkártya méretű számítógép:

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           2500.0000/41.70
    execution time (avg/stddev):   65.5436/0.01

Nagyjából 6.5x az eltérés a Digitalocean javára.

Jelenleg a Digitalocean szerverem 5.8%-os átlag cpu terheltségével számolva a raspi-n ez az érték kb 40%-os átlagos cpu terhelésre emelkedne. A 40% körülbelül már az a határ amikor még éppen jók vagyunk, de azért belátható, hogy kevés tartalék marad. Viszont a WordPress oldalakat van még bőven hova optimalizálni, így a várható forgalomnövekedések során még mindig nem szalad ki a világba az rpi terheltsége.

Jelenleg a Digitalocean mellett szól a sebesség, az (elvileg) jó skálázhatóság és megbízható, stabil működés. Hátránya a magasabb üzemeltetési költség és drága/kis méretű tárhely.

A raspi mellett szól, hogy rádughatok egy 250G ssd-t usb3.0-n úgy, hogy erről bootol már eleve az alaprendszer is. Onnantól kezdve, hogy van stabil netem, helyem és megvalósításom az üzemeltetésre annyira keveset kér a raspi enni, hogy egy éven belül behozza a raspi a Do-al szemben az árát.

Elgondolkodtató.