Vezetéknélküli hangtovábbítás

Két dolgot szeretek nagyon:

  • Járkálni a laptoppal a lakásban
  • Zenét hallgatni a nagy 2.1-es hangfalszettemen

 

E két dolog egy normális embernek összeférhetetlen.

Jó ideje azon törtem a buksimat, hogy hogy lehetne megoldani a problémát. Van egy tabletem, amit nem nagyon használok – csak néha tévéhez dugom filmezni. A laptop és a tab is wifihez kapcsolódik, akkor miért ne lehetne valahogy azt a hangot átvinni? Olyan nincs, hogy nincs!

 

Shoutcast

Kizárva, nagyon nagy a késleltetés, plusz a végponton el kell indítani a lejátszást mindig.

 

FM transmitter

Nincs késleltetés, de meg kell építeni (vagy venni), hangminősége gyatra, plusz nagyvárosban a környék azt hallgassa, amit én? + a végén még rám töri az ajtót az NMHH/NBF

 

Pulseaudio

Olvastam valahol, hogy a drága jó linuxot meg lehet úgy hackelni, hogy network-re küldje a hangot. Gond, hogy én windózt használok PC-n.

 

AirPlay

Kipróbáltam. Folyton akad, szakadozik, rossz minőségű. Ja, az androidos program fizetős, és csak a sz*r iTunes-szal működik.

 

Pulseaudio

Addig-addig keresgéltem, míg egy hobbielektronika.hu topic-ban megláttam egy progit, ami wifi-n átküldi a rendszerhangot.

 

AirFoil

Aztán addig keresgéltem, míg rá nem találtam az AirFoil nevű programra. Azt hittem ez is gagyi cucc, de nem, win8 kompatibilis és normálisan rendszerhangot képes küldeni a tablet-re.

Van benne hangszínszabályozó, balansz, előerősítés, a hang küldhető pc-re, androidra is vegyesen. Képes csak bizonyos programok hangkimenetét kiküldeni, amúgy egy driver-t is tud telepíteni és teljes rendszerhangot kapunk a végponton.

 

933d8fdda57be5e8fc41a2c5a74279d0

A hang nem hullámzik, az elmúlt egy órában talán 2x akadt meg egy negyed másodpercre. Hangminőség jónak mondható, olyan, mintha a tabon játszanám le az mp3-at.

Azt is el kell mondjam, hogy kicsit nehezen találta meg a tabletet. Nem tudom, hogy későbbiekben lesz-e valami újrascannelési idő megint vagy megjegyzi-e és nem kell várni, hogy megtalálja. Másik negatívum: késés. kb 2.8 másodperc. Youtube-on videót így nemigen lehet nézni – VLC-ben viszont van beállítás, hogy csúsztassa el a képet a hangtól, így használható.

A program működéséről annyit tudni kell, hogy wifi-t használ, van szerver és kliens alkalmazása külön. A szerver fizetős, elvileg időkorlátos (10 perc), de nekem fura módon valahogy mégsem jár le ez a 10 perc(?). A kliens ingyenesen letölthető a google play áruházból, ami a speaker nevet viseli.

Egyelőre tetszik.

Szólj hozzá!