PPTP NAT linux routeren

Történt az eset, hogy otthonról dolgoztam volna és nem tudtam felcsatlakozni a céges hálózatra se vezetékes, se mobilneten keresztül.
A mobilnet még mindig homály, mert egy kölcsön samsung telekom telóról ment a vpn, a saját telenoros huawei p9-esemen nem, se tesóm telenoros p8-asán sem. Szóval vagy a telenor blokkol vagy inkább a huawei telefon nem natolja ezeket a csomagokat.

Mivel az otthoni hálózatom úgy néz ki, hogy HP microserverbe érkezik a net (ubuntu 16.04) majd egy másik interfészen egy gigás switch-re kötve belső háló van. Mivel kell legyen wifi így van egy olcsó tplink router is a hálózaton, melynek le van ütve a dhcp szervere és a lan portjára van kötve a gigás switch, a mobil eszközök pedig a wifire csatlakozva automata egy alhálón maradnak.

Az első probléma az volt, hogy mint kiderült a wifi routerben gyárilag be volt kapcsolva inbound pptp blokkolás és wifiről lan irányába (de mégis internet felé) blokkolta azt.
De aztán vezetéken sem volt rendben a dolog, mint kiderült ip_nat_pptp modul nincs alapból betöltve linux rendszeren és azt egyszerűen nem natolta.
Tehát verettem neki egy modprobe ip_nat_pptp-t és onnantól működött a linux szerveren keresztüli pptp kapcsolat.
Még nem másztam bele annyira, de ez esetre ajánlott a /etc/modules-be betenni az nf_nat_pptp-t.

modprobe nf_nat_pptp

Részletek: https://unix.stackexchange.com/questions/274785/pptp-vpn-not-working-with-linux-router

Tehát ha valaki mást is érint a probléma itt a megoldás