Repost: a Windows 10 visszavág

Annyit nyávognak jutbobon és mindenhol máshol, hogy válts win 10-re, eddig bőszen kitartottam. Aztán volt egy kis ráérős időm, dd-vel lementettem az ssd-m lemezképét és próbaképp egy szűz telepítéssel feltoltam a win10-et.

Azért választottam a nulláról való telepítést, mert a frissítésekkel eddig tapasztalataim szerint mindig csak a baj van, továbbá tele volt a 60 gigás ssd valamivel, múltkor kis hack-ek miatt szanaszét hullott a rendszer frissítés után (ramdisk miatt pl) így gondoltam egy életem egy halálom, kezdjük a rajtvonaltól.

Nézzük először azt, hogy mik is voltak a bajaim tavaly augusztusban a frissen kiadott rendszerekkel.

  1. Lassú, vagy nem működő start menü kereső
    a probléma megoldódott, ugyanúgy működik, mint 8 alatt
  2. Fájlelőzmények
    Fura módon a metrós-ablakos app megnyitáskor egyből bezáródik abban az esetben, ha épp mentést készít a rendszer, de maga a funkció már működik pont annyira, mint a windows 8-ban.
  3. A lassú rendszerindítás nem jellemző, igaz, minden frissen telepített rendszer gyors még eleinte.
  4. A lemezindexelő szolgáltatás, az explorer.exe lehalása és spontán program el nem indulások, hangok pattogása megszűnt
  5. Ki lehetett kapcsolni a OneDrive-ot! 😀

Ami tetszik:

  1. Kicsit amolyan flat design-ra hajaz a megjelenés, dizájnban kb akkora az ugrás, mint mondjuk android 4.4 és 5.0 között. Van, de nem akkora, hogy megcsókolnám érte a képernyőt.
    Kiemelném külön az ablakok nagyításkori animációját – felesleges csicsának tűnik a dolog, de valamiért kellemesebb a szemnek.
  2. 720p monitoron egy fokkal használhatóbbak az ikonok. Nincsenek felesleges pixeleket elfoglaló szegélyek, vagy bazi nagy ikonok. 1080p monitoron pedig kész kánaán van.
  3. Tetszik a régi rendszerüzenetes buborékot kiváltó értesítési sáv. Androidból lopták az ötletet, de végre legalább van. Nem bántam volna, ha csak fehér/fekete buborék helyett valami interaktívabb megoldást találtak volna ki, de ez már jó kezdet.
  4. Start menü
    Vagy mi a túró. Vége a fullscreen-es őrületnek
  5. Csendes háttérben futó rendszerfrissítések. Gép használat közben egyszer csak felbukkan egy értesítés, hogy „frissítéseket telepítettünk” és ennyi. Nem zaklat/zsarol/fenyeget újraindítással.

Amit észrevettem:

  1. Több ramot eszik. Alap dolgok megnyitva és 1 napos használat után 8.8 giga ram foglalt. És még el sincs indítva a munkához a fejlesztőkörnyezet.
  2. Még mindig kettős személyiséget alkot maga a rendszer a metrós és nem metrós appok között. Az alap dolgokat be lehet állítani a metrós appokban, de ha valami speciálisabb van egyből átirányít a régi megszokott vezérlőpult jellegű rendszerbe. Ez olyan érzés, mintha fogták volna a win7-et, csináltak volna egy api-t a rendszerbeállításokhoz és felvettek volna x gyakornokot, akikkel betanítás jelleggel megcsináltatták volna ezeket a kezelőszerveket. Merthogy valami csak a régi felületen állítható, valami csak az újon, valami meg mindkettőn. So logic.
  3. Furcsa dolog és nem egzakt megállapítás, de kevesebbet zúg a gép ventilátora. Valahogy eléri a rendszer, hogy kevésbé melegedjen az alap használat közben.

Szólj hozzá!