Facebook és a magánélet: működteti vagy tönkreteszi a demokráciát?

Neked számít a biztonság? A privacy? Azt mondod, hogy neked teljesen mindegy, nincs mit lehallgatni rajtad? Nincs rejtegetnivalód?

Mondok néhány példát

Tegyük fel – és lehet mondjuk így is van -, hogy te engem nem ismersz. De be akarsz menni a strandon a vízbe. Nekem adod a táskád? Benne személyi igazolvánnyal, a kocsid forgalmijával, bankkártyáddal, mobiloddal.

Nincs rejtegetnivalód? Ide adod a telefonodat? Mi a pin kódod? Megmutatod a fényképeidet? Elmondod hol jártál az elmúlt héten? Beleolvasok az sms-eidbe, ugye nem baj? Amúgy mennyi pénz van a számládon? Ó, van takarékszámlád? Mi a pinkódod a széfedhez? Tessék, itt egy nagyszerű kamera – fotózzál, videózzál vele nyugodtan. Mondjuk igaz, hogy nem lehet kikapcsolni, szóval mindent képet és hangot rögzít éjjel nappal, amerre csak jársz, ugye nem baj…?

Elég creepy ha azt mondom, hogy mindent tudnak rólad – azt is, amit nem a Facebookon csináltál – úgy, hogy te amúgy ebbe bele is egyeztél? Ja, hogy nem vagy fenn Facebookon? Hallottál már az árnyékprofilokról? Tudtad, hogy elég ha egy ismerősöd fenn van a Facebookon és neki vannak rólad adatai…?

Vannak törvények, amik értünk, miattunk születtek és ezt próbálják betartatni. De ez nem csak a hatóságokon múlik hanem rajtad is – mennyit Facebook-ozol, mit osztasz meg, miről írsz, beszélsz vagy mit böngészel a neten.

Mi a baj az egész rendszerrel?

A videósorozatot a Partizán Youtube csatorna készítette.

Tenni szeretnél a dolog ellen?

  • Légy körültekintőbb!
  • Ne ossz meg minden személyeset magadról a nyilvánosság előtt!
  • Ne feledd – a felhő tárhely az tulajdonképpen valaki más számítógépének tárhelye – ha ilyen tárhelyet használsz a fájljaidat titkosítva töltsd fel!
  • Ha érzékeny adatokra keresel, vagy erről beszélgettek ne legyen a közeledben a telefon, vagy ha telefonálni kell akkor azt inkább a végpont titkosított Telegram programon keresztül használd!
  • Használj vírusírtót!
  • És végül: gondolkozz!

Podcast ajánló a témában:

https://www.randomgenerator.hu/podcast/ep-020-adatvedelem-onmagamtol/