Mit tehetsz villámcsapás ellen?

Írásom múzsája a mai időjárás. Reggel szép kellemes, mármár tavaszi idő, enyhe napsütés. Örültem is neki, a miskolci panelrengetegbe visszatérve a falu csendességéből a lakás egészen kiteljesedik attól ha felhúzhatod a redőnyt és beengedhetsz némi napfényt.

Aztán telt az idő, meeting meeting hátán, az ég borult befelé, egyre inkább indokolt volt az asztali kislámpámat felkapcsolni. De semmi gond, munka van, az időjárás meg odakinn, ugyanmár, ne az határozza meg a hangulatomat. Épp főnivel a heti aktualitásokról csevegtünk amikor meglátom, hogy az ablakkal szemben lévő falon egy villanás – egyből gondoltam magamban, hogy biztosan megint süt már a nap, aztán valaki úgy nyitott, vagy csukott be egy ablakot, hogy egy pillanatra hozzám tükröződött be a fény. Ám e kósza gondolat alig játszódott végig a fejemben amikor már jött egy mindent átható, vad durranás, majd egyre és egyre fokozódó morajló dörgés, recsegés. És ez csak fokozódott és fokozódott, míg már ösztönösen megkapaszkodtam az asztal szélébe és ekkor érzékeltem, hogy a talaj a lábam alatt, az asztal, a flakonban az innivalóm megremeg, plafonról lógó csillár pedig hibálózásba kezd.

Egyből átfutott a fejemben – te jó ég, mi történt!

Nyilván akaratlanul is eszembejutott a tavaly gondatlanságból megtörtént bejrúti robbanás, bár itt a környezetem ránézésre egyben maradt. Mivel a nappalim ablaka az Egyetemváros irányába néz egyből elkezdtem agyalni azon, hogy ez mi volt – nyilván nem egy betükröződő fény. De a villámlás sem ilyen. Vajon felrobbant valami a város külterületén? Alig tudtam felocsúdni a dologból, hogy figyeljek a beszélgetésre már hallom, hogy zuhog az eső. Ó, talán vihar közeleg. De mégsem bírok odafigyelni, mert az jár a fejemben, hogy ugyan tényleg csak villámlás volt-e, vagy valami durvább, ha baj van vajon jönnek-e kopogni, csöngetni, hogy evakuáljanak bennünket – erre ismét villanás és akkora lökéshullámmal érkező zörömbölés, hogy főni mikrofonjától a hangszórómon át is hallottam azt, hogy a mikrofonja belerecseg a hirtelen jött nagy erejű hangnyomástól.

Hát akkor ez mégis villámlás lesz?

forrás: unsplash.com

Nyilván ilyenkor – legalábbis mikor gyerek voltam falun ez volt a divat – első dolgunk volt gyorsan kihúzgálni azokat a kütyüket amik értékesebbek (tévé), vagy veszélyesebbek (akku töltés közben) – azért, hogy elkerüljük a villámkárt, vagy az áram kimaradozása miatti készülék károsodását. Szokták ilyenkor mondani, hogy városon semmi para, a társasház, panel mindenhol tele villámhárítóval, meg van az oldva, konnektorba nem csap a villám. Meg persze van biztosításom is a lakáson. De azért nem jönne jól ha most tönkremennének a holmiaim, vagy értsd jól: a munkaeszközeim.

Hozzászoktam viszont ahhoz is, hogy nekem ilyen esetben nincs teendőm – minden fontos dolgom minőségi szünetmentes tápegységre van csatlakoztatva, tehát van villám-, túlfesz-, félfázis- és mindenféle hálózati zaj elleni védelmem. Ha bármi történik a villámot leföldeli, rendellenes áramellátás esetén pedig automata átáll akkus üzemmódra és minden megy tovább, mintha semmi sem történt volna.

Szóval a vihar elmúlt. Én pedig kényelmesen dolgoztam tovább, ebéd, majd jöttek a csütörtök délutánra jellemző nagy meet-ek. És a váratlan vendég – egy újabb vihar. Mivel több órás megbeszélésről van szó nincs feltétlen szükségem arra, hogy az asztalnál, nagy monitor előtt ülve kövessem a beszélgetést, elég a mekbuk’ saját monitora és kényelmesen le tudok heveredni a kanapéra. És ekkor megláttam a tévét.

A televízió nem egy led lámpa árkategória, komolyabb odafigyelést igényel és könnyebben is tönkremennek manapság. És bevillant a fejemben, hogy rajta nincs semmilyen villámvédelmem. Lehet az épületen van, lehet az óránál is van valamilyen szikraköz, de semmi sem garantált és egyébként is egy védelem nem védelem. És mikor épp mentem kihúzni a konnektorból a tévét átfutott a fejemen, hogy ha most nem lenne covid nem lennék itthon, hogy kihúzzam a konnektorból – miért sajnálok 3-5 ezer ft-ot legalább egy túlfeszültségvédelmes konnektorra?

Mindenfélre reklámszag nélkül beteszek ide két típust segítségként a választásban, amit én megbízhatónak tartok és voltam bátor rendelni is belőle:

APC PME1WB-GR

APC PME1WU2B-GR – egyben a mobiltöltőd is

Hogy mire jó? Megelőzi a védett berendezés károsodását a villámcsapás vagy egyéb okokból a hálózaton megjelenő tranziens feszültségcsúcsok esetén. Lényegében annyi funkciója van, hogy dugd be egy földelt konnektorba, majd ebbe dugd bele az elosztót, ami a tévédhez megy.

APC PME1WU2B-GR

Ő is ugyanezt teszi, mint a fenti kollégája, de van két USB portja ha szükség lenne rá, tehát lett két plusz töltőd is.

Semmi bonyolultság!

…és talán észre sem veszed nagyjából soha, hogy ott van. De talán pont akkor teszi a legjobban a dolgát amikor nem történik semmi – mert megvédte a holmiaidat.

Megér neked néhány pizza árát, hogy nyugodtabban aludj?

Nekem igen – te hogy döntesz?